JADŁOSPIS
Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki powodujące alergie i reakcje nietolerancji. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011r
PONIEDZIAŁEK 18.12.2023
ŚNIADANIE: kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, szynka wiejska, pomidor, dżem, herbata z cytryną
PRZEKĄSKA: melon
OBIAD: zupa kalafiorowa z makaronem /mąka pszenna/ i śmietaną /mleko/ na wywarze jarzynowym, kotlet pożarski /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki, mizeria ze śmietaną /mleko/, kompot owocowy
PODWIECZOREK: chałka /mąka pszenna, jajko, mleko/ z masłem /mleko/ i białym serem z jogurtem naturalnym /mleko/, jabłko, herbata z cytryną
WTOREK 19.12.2023
ŚNIADANIE: płatki kukurydziane z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, filet z indyka, rzodkiewka, dżem, herbata z cytryną
PRZEKĄSKA: banan
OBIAD: zupa pomidorowa z makaronem /mąka pszenna/ i śmietaną /mleko/ na wywarze jarzynowym, gulasz w sosie /mąka pszenna, śmietana /mleko//, kasza jęczmienna, sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem i sosem vinegret, kompot
PODWIECZOREK: twarożek z jogurtem naturalnym /mleko/, pestkami z dyni i żurawiną, jabłko, wafel kukurydziany, herbata z cytryną
ŚRODA 20.12.2023
ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, szynka wiejska, ogórek kiszony, dżem, herbata z cytryną
PRZEKĄSKA: mandarynka
OBIAD: zupa krem z brokułów z groszkiem ptysiowym /mąka pszenna, jajko/ i śmietaną /mleko/ na wywarze jarzynowym, filet z indyka pieczony w sosie śmietanowo – serowym /mąka pszenna, mleko//, ziemniaki, sałata zielona ze śmietaną /mleko/, kompot owocowy
PODWIECZOREK: koktajl truskawkowy /kefir, śmietana - mleko/, chrupki kukurydziane, herbata z cytryną
CZWARTEK 21.12.2023
ŚNIADANIE: płatki czekoladowe /mąka pszenna, owsiana, jęczmienna/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, szynka drobiowa, papryka, dżem, herbata z cytryną
PRZEKĄSKA: jabłko
OBIAD: barszcz czerwony /mąka pszenna/ z ziemniakami i śmietaną /mleko/ na wywarze jarzynowym, filet z Miruny panierowany /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot
PODWIECZOREK: szarlotka /mąka pszenna, jajko, śmietana, masło /mleko//, winogrono, kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, herbata z cytryną
PIĄTEK 22.12.2023
ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, ser żółty /mleko/, pomidor, zielona sałata, dżem, herbata z cytryną
PRZEKĄSKA: ogórek kiszony
OBIAD: krupnik /kasza jęczmienna/ z ziemniakami na wywarze jarzynowym, makaron /mąka pszenna/ z białym serem /mleko/, surówka z marchewki i jabłka, kompot
PODWIECZOREK: bułka grahamka /mąka pszenna graham, mąka pszenna, żytnia/ z masłem /mleko/, kiełbasa krakowska, ogórek zielony, borówka, kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, herbata z cytryną
Na życzenie między posiłkami i do posiłków podawana jest woda źródlana niegazowana