15 maj 2023

JADŁOSPIS

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki powodujące alergie i reakcje nietolerancji. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011r

PONIEDZIAŁEK 15.05.2023

ŚNIADANIE: kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, szynka wiejska, ogórek kiszony, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: banan

OBIAD: zupa kalafiorowa z makaronem /mąka pszenna/  i śmietaną /mleko/ na wywarze jarzynowym, kotlet pożarski /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki, sałata zielona ze śmietaną /mleko/, kompot owocowy

PODWIECZOREK: ciasto ucierane /mąka pszenna, jajko/, mandarynka, mleko, herbata z cytryną

WTOREK 16.05.2023

ŚNIADANIE: płatki kukurydziane z mlekiem,  chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, pasta z Makreli wędzonej, rzodkiewka, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: gruszka

OBIAD: zupa pomidorowa z makaronem /mąka pszenna/ i śmietaną /mleko/ na wywarze jarzynowym, gulasz w sosie /mąka pszenna, śmietana /mleko//, kasza gryczana, ogórek kiszony, kompot 

PODWIECZOREK: koktajl truskawkowy /kefir, śmietanamleko/, chrupki kukurydziane, herbata z cytryną

ŚRODA 17.05.2023

ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, filet z indyka, pomidor, sałata zielona, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: mandarynka

OBIAD: barszcz czerwony /mąka pszenna/ z ziemniakami i śmietaną /mleko/ na wywarze jarzynowym, łazanki /mąka pszenna/ z kurczakiem, kompot

PODWIECZOREK: weka pszenna z masłem /mleko/, kiełbasa krakowska, ogórek zielony, jabłko, dżem, kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, herbata z cytryną

 

 

 

CZWARTEK 18.05.2023

ŚNIADANIE: płatki czekoladowe /mąka pszenna, owsiana, jęczmienna/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, szynka drobiowa, papryka, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: jabłko

OBIAD:  zupa krem z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym /mąka pszenna, jajko/ i śmietaną /mleko/ na wywarze jarzynowym, bitki w sosie /mąka pszenna, śmietana –mleko/, ziemniaki, sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem i sosem vinegret, kompot owocowy

PODWIECZOREK: kisiel owocowy, chrupki kukurydziane, kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, gruszka, herbata z cytryną

PIĄTEK 19.05.2023

ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, ser żółty /mleko/, pomidor, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: ogórek kiszony

OBIAD: krupnik /kasza jęczmienna/ z ziemniakami na wywarze jarzynowym, kotlecik rybny panierowany z Morszczuka /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot

PODWIECZOREK: ryż z jabłkiem, jogurt naturalny, herbata z cytryną

Na życzenie między posiłkami i do posiłków podawana jest woda źródlana niegazowana