JADŁOSPIS
Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki powodujące alergie i reakcje nietolerancji. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011r
PONIEDZIAŁEK 16.05.2022
ŚNIADANIE: kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, kiełbasa drobiowa, ogórek kiszony, dżem, herbata z cytryną
PRZEKĄSKA: banan, / wycieczka/ woda niegazowana
OBIAD: krupnik /kasza jęczmienna/ z ziemniakami na wywarze jarzynowym, makaron /mąka pszenna/ z białym serem i cukrem, surówka z marchewki i jabłka, kompot
PODWIECZOREK: weka pszenna z masłem, kiełbasa krakowska, rzodkiewka, winogrono, dżem, kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, herbata z cytryną
WTOREK 17.05.2022
ŚNIADANIE: płatki kukurydziane z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, filet z indyka, papryka, dżem, herbata z cytryną
PRZEKĄSKA: winogrono
OBIAD: zupa krem z porów z grzankami /mąka pszenna, jajko/ i śmietaną na wywarze jarzynowym, bitki w sosie /mąka pszenna, śmietana/, kasza jęczmienna, surówka z ogórka kiszonego, kompot
PODWIECZOREK: koktajl owocowy /śmietana, kefir/, chrupki kukurydziane, herbata z cytryną
ŚRODA 18.05.2022
ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, szynka wiejska, pomidor, dżem, herbata z cytryną
PRZEKĄSKA: jabłko, /wycieczka/ woda niegazowana
OBIAD: rosół z makaronem /mąka pszenna/ na wywarze kostno - jarzynowym, kotlet mielony /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki z masłem, sałata lodowa z rzodkiewką, pomidorem i sosem vinegret, kompot owocowy
PODWIECZOREK: chałka /mąka pszenna, jajko, mleko/ z masłem i miodem, mleko, jabłko, herbata z cytryną
CZWARTEK 19.05.2022
ŚNIADANIE: płatki czekoladowe /mąka pszenna, owsiana, jęczmienna/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, szynka drobiowa, ogórek zielony, dżem, herbata z cytryną
PRZEKĄSKA: arbuz
OBIAD: barszcz czerwony /mąka pszenna/ z ziemniakami i śmietaną na wywarze jarzynowym, pieczeń rzymska w sosie pomidorowym /mąka pszenna, śmietana/, ziemniaki z masłem, sałata zielona ze śmietaną, kompot owocowy
PODWIECZOREK: ciasto ucierane /mąka pszenna, jajko/, gruszka, mleko, herbata z cytryną
PIĄTEK 20.05.2022
ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, ser żółty , pomidor, dżem, herbata z cytryną
PRZEKĄSKA: marchewka
OBIAD: zupa grysikowa /kasza manna/ z ziemniakami na wywarze jarzynowym, filet z Miruny panierowany /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki z masłem, surówka z kiszonej kapusty, kompot
PODWIECZOREK: ryż z jabłkiem, jogurt naturalny, herbata z cytryną
Na życzenie między posiłkami i do posiłków podawana jest woda źródlana niegazowana