18 maj 2021

JADŁOSPIS

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki powodujące alergie i reakcje nietolerancji. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011r

PONIEDZIAŁEK 17.05.2021

ŚNIADANIE: kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem,  chleb graham z masłem, filet z indyka, pomidor, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: winogrono

OBIAD: zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym /mąka pszenna, jajko/ i śmietaną na wywarze jarzynowym, filet z kurczaka panierowany /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki z masłem, sałata lodowa z rzodkiewką, marchewką i sosem vinegret,  kompot owocowy

PODWIECZOREK: budyń śmietankowy /mleko/, chrupki kukurydziane, mandarynka, herbata z cytryną

WTOREK 18.05.2021

ŚNIADANIE: płatki kukurydziane z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, pasta z Makreli, ogórek kiszony, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: banan

OBIAD: zupa ziemniaczana /mąka pszenna/ na wywarze jarzynowym, pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym /mąka pszenna, jajko, śmietana/, kasza jęczmienna, mizeria ze śmietaną, kompot owocowy

PODWIECZOREK: chałka /mąka pszenna, jajko, mleko/ z masłem i białym serem /jogurt naturalny/, jabłko, herbata z cytryną

ŚRODA 19.05.2021

ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, szynka wiejska, pomidor, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: Arbuz

OBIAD: krupnik z kaszy jęczmiennej z ziemniakami na wywarze jarzynowym, makaron świdry /mąka pszenna, jajko/ z białym serem i cukrem, surówka z marchewki i jabłka, kompot

PODWIECZOREK: bułka grahamka z masłem, kiełbasa krakowska, rzodkiewka, jabłko, dżem, kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, herbata z cytryną

 

 

 

CZWARTEK 20.05.2021

ŚNIADANIE: płatki czekoladowe /mąka pszenna, owsiana, jęczmienna/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, szynka drobiowa, ogórek zielony, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: jabłko

OBIAD: rosół z makaronem /mąka pszenna/ na wywarze kostno - jarzynowym, schab pieczony w sosie /mąka pszenna, śmietana/, ziemniaki z masłem, brokuł z wody z bułką tartą /mąka pszenna/, kompot

PODWIECZOREK: koktajl owocowy /śmietana, kefir/, wafle ryżowe, herbata z cytryną

PIĄTEK 21.05.2021

ŚNIADANIE: mleko, chleb pszenno - żytni z masłem, jajko, pomidor, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: marchewka

OBIAD: zupa grysikowa /kasza manna/ z ziemniakami na wywarze jarzynowym, filet z Miruny  panierowany /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki z masłem, surówka z kiszonej kapusty, kompot

PODWIECZOREK: ryż z jabłkiem, jogurt naturalny, herbata z cytryną

Na życzenie między posiłkami i do posiłków podawana jest woda źródlana niegazowana