10 maj 2021

JADŁOSPIS

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki powodujące alergie i reakcje nietolerancji. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011r

PONIEDZIAŁEK 10.05.2021

ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, kiełbasa krakowska, papryka, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: winogrono

OBIAD: zupa ogórkowa /mąka pszenna/ z ziemniakami i śmietaną na wywarze jarzynowym, spaghetti z mięsem /mąka pszenna/, marchewka, kompot owocowy

PODWIECZOREK: babka ucierana /mąka pszenna, jajko/, mandarynka, mleko, herbata z cytryną

WTOREK 11.05.2021

ŚNIADANIE: płatki czekoladowe /mąka pszenna, owsiana, jęczmienna/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, ser żółty, ogórek zielony, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: mandarynka

OBIAD: zupa krem z brokułów z groszkiem ptysiowym /mąka pszenna, jajko/ i śmietaną na wywarze jarzynowym, gulasz wieprzowy /mąka pszenna, śmietana/, kasza jęczmienna, sałata zielona ze śmietaną, kompot

PODWIECZOREK: sałatka owocowa, jogurt naturalny, biszkopty /mąka pszenna, jajko/, herbata z cytryną

ŚRODA 12.05.2021

ŚNIADANIE: kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, chleb graham z masłem, filet z indyka, pomidor, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: banan

OBIAD: żurek /pszenica, żyto/ zabielany /mąka pszenna, śmietana/ z ziemniakami i jajkiem na wywarze jarzynowym, łazanki /mąka pszenna/ z kurczakiem, kompot

PODWIECZOREK: weka pszenna z masłem, kiełbasa drobiowa, ogórek zielony, mandarynka, kakao z mlekiem, herbata z cytryną

 

 

CZWARTEK 13.05.2021

ŚNIADANIE: płatki kukurydziane z mlekiem, chleb pszenno -żytni z masłem, szynka wiejska, rzodkiewka, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: jabłko

OBIAD:  zupa koperkowa z makaronem /mąka pszenna/  i śmietaną, pieczeń rzymska w sosie /mąka pszenna, śmietana/, ziemniaki z masłem, surówka z sałaty lodowej, z pomidorem, ogórkiem i sosem vinegret, kompot

PODWIECZOREK: wafle ryżowe z dżemem, winogrono, kakao z mlekiem, herbata z cytryną

PIĄTEK 14.05.2021

ŚNIADANIE: mleko, chleb graham z masłem, pasta z białego sera /jogurt naturalny/ ze szczypiorkiem i rzodkiewką , pomidor, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: ogórek kiszony, pomidor koktajlowy

OBIAD: barszcz czerwony z ziemniakami i śmietaną na wywarze jarzynowym, filet z Miruny panierowany /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki z masłem, surówka z kiszonej kapusty, kompot

PODWIECZOREK: galaretka owocowa, jogurt naturalny, chrupki kukurydziane, herbata z cytryną

Na życzenie między posiłkami i posiłków podawana jest woda źródlana niegazowana