15 kwiecień 2021

JADŁOSPIS

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki powodujące alergie i reakcje nietolerancji. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011r

PONIEDZIAŁEK 22.02.2021

ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, kiełbasa krakowska, papryka, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: winogrono

OBIAD: zupa ogórkowa /mąka pszenna/ z ziemniakami i śmietaną na wywarze jarzynowym, spaghetti z mięsem /mąka pszenna/, marchewka, kompot owocowy

PODWIECZOREK: ciasto drożdżowe /mąka pszenna, jajko, mleko, masło/ z białym serem, mandarynka, herbata z cytryną

WTOREK 23.02.2021

ŚNIADANIE: płatki kukurydziane z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, pasta z Makreli /jogurt naturalny/, ogórek kiszony, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: mandarynka

OBIAD: zupa krem z zielonego groszku z grzankami /mąka pszenna/ i śmietaną na wywarze jarzynowym, potrawka z indyka /mąka pszenna, śmietana/, kasza jęczmienna, surówka z czerwonej kapusty, kompot

PODWIECZOREK: sałatka owocowa, jogurt naturalny, chrupki kukurydziane, herbata z cytryną

ŚRODA 24.02.2021

ŚNIADANIE: kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, parówka z szynki Tarczyński, ketchup, pomidor, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: banan

OBIAD: żurek /pszenica, żyto/ z ziemniakami i białą kiełbasą na wywarze jarzynowym, kluski leniwe /mąka pszenna, biały ser, jajko/ z masłem i cukrem, surówka z marchewki i jabłka, kompot

PODWIECZOREK: weka pszenna z masłem, kiełbasa drobiowa, ogórek zielony, jabłko, kakao z mlekiem, herbata z cytryną

 

 

CZWARTEK 25.02.2021

ŚNIADANIE: płatki czekoladowe /mąka pszenna, owsiana, jęczmienna/ z mlekiem, chleb pszenno -żytni z masłem, szynka wiejska, rzodkiewka, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: jabłko

OBIAD:  zupa koperkowa z makaronem /mąka pszenna/  i śmietaną , kotlet mielony /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki z masłem, mizeria ze śmietaną, kompot

PODWIECZOREK: koktajl owocowy /kefir, śmietana/, wafle ryżowe, herbata z cytryną

PIĄTEK 26.02.2021

ŚNIADANIE: mleko, chleb pszenno - żytni z masłem, ser żółty, pomidor, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: ogórek kiszony, pomidor koktajlowy

OBIAD: zupa grysikowa /kasza manna/ z ziemniakami na wywarze jarzynowym, filet z Miruny panierowany /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki z masłem, surówka z kiszonej kapusty, kompot

PODWIECZOREK: ryż z jabłkiem, jogurt naturalny, herbata z cytryną

Na życzenie między posiłkami i posiłków podawana jest woda źródlana niegazowana