15 kwiecień 2021

 

JADŁOSPIS

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki powodujące alergie i reakcje nietolerancji. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011r.

PONIEDZIAŁEK 11.01.2021

ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, kiełbasa krakowska, papryka, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: jabłko

OBIAD: rosół z makaronem /mąka pszenna/ na wywarze mięsno - jarzynowym, kotlet pożarski /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki z masłem, sałata zielona ze śmietaną, kompot

PODWIECZOREK: chałka /mąka pszenna, jajko, mleko, masło/z masłem i białym serem, gruszka, herbata z cytryną

WTOREK 12.01.2021

ŚNIADANIE: płatki kukurydziane z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, filet z indyka, ogórek zielony, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: banan

OBIAD: zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym /mąka pszenna, jajko/ i śmietaną na wywarze jarzynowym, gulasz wieprzowy /mąka pszenna, śmietana/, kasza jęczmienna, surówka z ogórka kiszonego, kompot owocowy

PODWIECZOREK: ciasto marchewkowe /mąka pszenna, jajko/, mandarynka, kakao z mlekiem, herbata z cytryną

ŚRODA 13.01.2021

ŚNIADANIE: mleko, chleb pszenno – żytni z masłem, parówka z szynki Tarczyński, pomidor, ketchup, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: gruszka

OBIAD: krupnik /kasza jęczmienna/ z ziemniakami na wywarze jarzynowym, pieczeń rzymska z sosem pomidorowym /mąka pszenna, śmietana/, ziemniaki z masłem, surówka z marchewki i jabłka, kompot

PODWIECZOREK: serek śmietankowy /jogurt naturalny/, biszkopty /mąka pszenna, jajko/, jabłko, herbata z cytryną

 

CZWARTEK 14.01.2021

ŚNIADANIE: płatki czekoladowe /mąka pszenna, owsiana, jęczmienna/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, szynka drobiowa, ogórek kiszony, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: winogrono

OBIAD: zupa jarzynowa /mąka pszenna/ z ziemniakami i śmietaną na wywarze jarzynowym, łazanki /mąka pszenna/ z kurczakiem, kompot

PODWIECZOREK: weka pszenna z masłem, szynka wiejska, rzodkiewka, mandarynka, kakao z mlekiem, herbata z cytryną

PIĄTEK 15.01.2021

ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno – żytni z masłem, ser żółty, pomidor, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: ogórek zielony, kalarepa

OBIAD: barszcz czerwony /mąka pszenna/ z ziemniakami i śmietaną na wywarze jarzynowym, filet z Miruny panierowany /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki z masłem, surówka z kiszonej kapusty, kompot

PODWIECZOREK: babka ucierana /mąka pszenna, jajko/ z cukrem pudrem, jabłko, kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, herbata z cytryną

 

Na życzenie między posiłkami i do posiłków podawana jest woda źródlana niegazowana