15 kwiecień 2021

JADŁOSPIS

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki powodujące alergie i reakcje nietolerancji. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011r

PONIEDZIAŁEK 14.12.2020

ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, filet z indyka, ogórek zielony, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: winogrono

OBIAD: zupa ogórkowa /mąka pszenna/ z ziemniakami i śmietaną na wywarze jarzynowym, spaghetti z mięsem /mąka pszenna/, marchewka, kompot owocowy

PODWIECZOREK: chałka /mąka pszenna, jajko, mleko/ z masłem i miodem, mleko, jabłko, herbata z cytryną

WTOREK 15.12.2020

ŚNIADANIE: płatki kukurydziane z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, szynka wiejska, ogórek kiszony, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: jabłko

OBIAD: zupa krem z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym /mąka pszenna, jajko/ i śmietaną na wywarze jarzynowym, potrawka z indyka /mąka pszenna, śmietana/, kasza  jęczmienna, sałata lodowa z ogórkiem, pomidorem i sosem vinegret, kompot

PODWIECZOREK: babka marmurkowa /mąka pszenna, jajko/, gruszka, kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, herbata z cytryną

ŚRODA 16.12.2020

ŚNIADANIE: kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, parówka z szynki Tarczyński, ketchup, pomidor, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: banan

OBIAD: zupa pieczarkowa makaronem/mąka pszenna/ i śmietaną na wywarze jarzynowym, kluski leniwe /mąka pszenna, ser biały, jajka/ z masłem i cukrem, surówka z marchewki i jabłka, kompot

PODWIECZOREK: weka pszenna z masłem, kiełbasa drobiowa, papryka, mandarynka, kakao z mlekiem, herbata z cytryną

 

 

 

 

CZWARTEK 17.12.2020

ŚNIADANIE: owsianka /płatki owsiane/ na mleku, chleb pszenno -żytni z masłem, szynka drobiowa, rzodkiewka, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: gruszka

OBIAD:  zupa jarzynowa z ziemniakami /mąka pszenna/  i śmietaną na wywarze jarzynowym, gulasz wołowy /mąka pszenna, śmietana/, kasza Kuskus /pszenica durum/, surówka z ogórka kiszonego, kompot

PODWIECZOREK: racuchy /mąka pszenna, jajko, mleko/ z cukrem pudrem, winogrono, kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem,  herbata z cytryną

PIĄTEK 18.12.2020

ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, ser żółty, pomidor dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: ogórek zielony, kalarepa

OBIAD: barszcz czerwony /mąka pszenna/ z ziemniakami  i śmietaną na wywarze jarzynowym, filet z Miruny panierowany /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki z masłem, surówka z kiszonej kapusty, kompot

PODWIECZOREK: szarlotka /mąka pszenna, jajko, masło, śmietana/ z cukrem pudrem, kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, herbata z cytryną

 

Na życzenie między posiłkami i posiłków podawana jest woda źródlana niegazowana