15 kwiecień 2021

JADŁOSPIS

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki powodujące alergie i reakcje nietolerancji. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011r

PONIEDZIAŁEK 26.10.2020

ŚNIADANIE: płatki kukurydziane z mlekiem,  chleb pszenno - żytni z masłem, filet z indyka, papryka, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: arbuz

OBIAD: zupa ziemniaczana /mąka pszenna/ na wywarze jarzynowym, makaron pene /mąka pszenna/ z mięsem, szpinakiem i serem Fetą /śmietana/, kompot owocowy

PODWIECZOREK: ciasto drożdżowe /mąka pszenna, jajko, mleko/, maliny, jogurt naturalny, herbata z cytryną

WTOREK 27.10.2020

ŚNIADANIE: płatki miodowo - orzechowe z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, szynka wiejska, ogórek kiszony, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: winogrono

OBIAD: zupa krem z porów z grzankami /mąka pszenna/ i śmietaną na wywarze jarzynowym, filet z indyka w sosie śmietanowo – serowym /mąka pszenna/, ziemniaki z masłem, mizeria ze śmietaną, kompot owocowy

PODWIECZOREK: sałatka owocowa, jogurt naturalny, wafle ryżowe, herbata z cytryną

ŚRODA 28.10.2020

ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno – żytni z masłem, szynka wieprzowa, pomidor, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: maliny

OBIAD: żurek /pszenica, żyto/ z ziemniakami i kiełbasą na wywarze jarzynowym, kluski leniwe /mąka pszenna, jajko,  ser białym/ z masłem i cukrem, surówka z marchewki i jabłka, kompot

PODWIECZOREK: weka pszenna z masłem, kiełbasa krakowska, rzodkiewka, gruszka, dżem, kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, herbata z cytryną

 

 

 

CZWARTEK 29.10.2020

ŚNIADANIE: płatki czekoladowe /mąka pełnoziarnista pszenna, owsiana, jęczmienna/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, ser żółty, rzodkiewka, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: borówki

OBIAD: barszcz czerwony /mąka pszenna/ z ziemniakami i śmietaną na wywarze jarzynowym, ziemniaki z masłem, eskalopki wieprzowe /mąka pszenna, śmietana/, sałata zielona ze śmietaną, kompot

PODWIECZOREK: kisiel owocowy, jogurt naturalny, biszkopty /mąka pszenna, jajko/ herbata z cytryną

PIĄTEK 30.10.2020

ŚNIADANIE: kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, jajko na twardo, pomidor, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: ogórek kiszony, pomidor koktajlowy

OBIAD: zupa grochowa z makaronem /mąka pszenna/ na wywarze jarzynowym, filet z Miruny  panierowany /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki z masłem, surówka z kiszonej kapusty, kompot

PODWIECZOREK: szarlotka /mąka pszenna, jajko, masło/, kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, herbata z cytryną

Na życzenie między posiłkami i do posiłków podawana jest woda źródlana niegazowana