15 kwiecień 2021

 

JADŁOSPIS

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki powodujące alergie i reakcje nietolerancji. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011r.

PONIEDZIAŁEK 19.10.2020

ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, kiełbasa krakowska, papryka, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: banan

OBIAD: rosół z makaronem /mąka pszenna/ na wywarze jarzynowym, filet z kurczaka panierowany /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki z masłem, sałata zielona ze śmietaną, kompot

PODWIECZOREK: chałka /mąka pszenna, jajko, mleko, masło/z masłem i miodem lub dżemem, gruszka, kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, herbata z cytryną

WTOREK 20.10.2020

ŚNIADANIE: płatki czekoladowe /mąka pszenna, owsiana, jęczmienna/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, ser żółty, rzodkiewka, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: melon

OBIAD: zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym /mąka pszenna, jajko/ i śmietaną na wywarze jarzynowym, gulasz wieprzowy w sosie /mąka pszenna, śmietana/, kasza jęczmienna, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy

PODWIECZOREK: ciasto marchewkowe /mąka pszenna, jajko/, maliny, kakao z mlekiem, herbata z cytryną

ŚRODA 21.10.2020

ŚNIADANIE: kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, chleb pszenno – żytni z masłem, parowka z szynki Tarczyński, pomidor, ketchup, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: mandarynka

OBIAD: krupnik /kasza jęczmienna/ z ziemniakami na wywarze jarzynowym, pieczeń rzymska z sosem pomidorowym /mąka pszenna, śmietana/, ziemniaki z masłem, surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, ogórkiem i sosem vinegret, kompot

PODWIECZOREK: budyń śmietankowy /mleko/, wafle ryżowe, jabłko, herbata z cytryną

 

 

CZWARTEK  22.10.2020

ŚNIADANIE: płatki kukurydziane z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, szynka drobiowa, ogórek zielony, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: maliny

OBIAD: zupa pomidorowa /mąka pszenna/ z makaronem i śmietaną na wywarze jarzynowym, udko pieczone z kurczaka, ziemniaki z masłem, surówka z marchewki i jabłka, kompot

PODWIECZOREK: koktajl owocowy /kefir, śmietana/, biszkopt /mąka pszenna, jajko/ herbata z cytryną

PIĄTEK 23.10.2020

ŚNIADANIE: kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, chleb pszenno – żytni z masłem, pasta z białego sera z rzodkiewką i szczypiorkiem, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: marchewka

OBIAD: zupa kalafiorowa z makronem /mąka pszenna/ i śmietaną na wywarze jarzynowym, filet z Miruny panierowany /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki z masłem, buraczki, kompot

PODWIECZOREK: babka ucierana /mąka pszenna, jajko/ z cukrem pudrem, śliwka, kakao z mlekiem, herbata z cytryną

Na życzenie między posiłkami i do posiłków podawana jest woda źródlana niegazowana