20 wrzesień 2020
Drukuj
Kategoria: jadłospis
Odsłony: 1042

JADŁOSPIS

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki powodujące alergie i reakcje nietolerancji. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011r

PONIEDZIAŁEK 14.09.2020

ŚNIADANIE: płatki kukurydziane z mlekiem,  chleb pszenno - żytni z masłem, filet z indyka, pomidor, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: jabłko

OBIAD: krupnik /kasza jęczmienna/ z ziemniakami na wywarze jarzynowym, makaron pene /mąka pszenna/ z mięsem, szpinakiem i serem Fetą /śmietana/, kompot owocowy

PODWIECZOREK: kisiel owocowy, biszkopty /mąka pszenna, jajko/, mandarynka, herbata z cytryną

WTOREK 15.09.2020

ŚNIADANIE: płatki miodowo - orzechowe z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, pasta z Makreli /jogurt naturalny/, ogórek kiszony, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: winogrono

OBIAD: zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym /mąka pszenna, jajko/ i śmietaną na wywarze jarzynowym, filet z kurczaka w sosie śmietanowo – serowym /mąka pszenna/

, ziemniaki z masłem, surówka z dyni i jabłka, kompot owocowy

PODWIECZOREK: chałka/mąka pszenna, jajko, mleko/ z masłem i z miodem lub dżemem, jabłko, kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, herbata z cytryną

ŚRODA 16.09.2020

ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno – żytni z masłem, szynka wiejska, ogórek zielony, sałata, pomidor, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: banan

OBIAD: zupa grochowa /mąka pszenna, masło/ z ziemniakami i kiełbasą podwawelską na wywarze jarzynowym, makaron /mąka pszenna/ z białym serem, masłem i cukrem, surówka z marchewki i jabłka, kompot

PODWIECZOREK: weka pszenna z masłem, kiełbasa krakowska, rzodkiewka, gruszka, dżem, herbata z cytryną

 

 

CZWARTEK 17.09.2020

ŚNIADANIE: płatki czekoladowe /mąka pełnoziarnista pszenna, owsiana, jęczmienna/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, ser żółty, papryka, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: gruszka

OBIAD: barszcz czerwony /mąka pszenna/ z ziemniakami i śmietaną na wywarze jarzynowym, ziemniaki z masłem, schab pieczony w sosie /mąka pszenna, śmietana/, sałata zielona ze śmietaną, kompot

PODWIECZOREK: babka ucierana /mąka pszenna, jajko/, jogurt naturalny, winogrono, herbata z cytryną

PIĄTEK 18.09.2020

ŚNIADANIE: kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, jajecznica na maśle, pomidor, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: ogórek kiszony

OBIAD: zupa szczawiowa z sałaty z makaronem /mąka pszenna/ i śmietaną na wywarze jarzynowym, filet z Miruny  panierowany /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki z masłem, surówka z kiszonej kapusty, kompot

PODWIECZOREK: naleśniki /mąka pszenna, mleko, jajko/ z białym serem /jogurt naturalny/ lub dżemem /dieta bez mleka/, herbata z cytryną

Na życzenie między posiłkami i do posiłków podawana jest woda źródlana niegazowana