13 lipiec 2020

JADŁOSPIS

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki powodujące alergie i reakcje nietolerancji. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011r

PONIEDZIAŁEK 13.06.2020

ŚNIADANIE: płatki czekoladowe /mąka pszenna, owsiana, jęczmienna/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, kiełbasa z fileta, papryka, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: winogrono

OBIAD: barszcz czerwony z ziemniakami /mąka pszenna/ i śmietaną na wywarze jarzynowym, makaron pene /mąka pszenna/ z mięsem wieprzowym i szpinakiem /ser feta, śmietana/, kompot owocowy

PODWIECZOREK: serek śmietankowy /jogurt naturalny/ lub kisiel /dieta bezmleczna/, chrupki kukurydziane, jabłko, herbata z cytryną

WTOREK 14.06.2020

ŚNIADANIE: płatki kukurydziane z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, szynka wiejska, ogórek zielony, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: jabłko

OBIAD: zupa jarzynowa z ziemniakami /mąka pszenna/ i śmietaną na wywarze jarzynowym, ryż, pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym /mąka pszenna, śmietana/, sałata zielona ze śmietaną, kompot

PODWIECZOREK: babka ucierana /mąka pszenna, jajko/ z cukrem pudrem, kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, morelka, herbata z cytryną

ŚRODA 15.06.2020

ŚNIADANIE: kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem,  chleb pszenno - żytni z masłem, pasta z Makreli, ogórek kiszony, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: arbuz

OBIAD: zupa krem z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym /mąka pszenna, jajko/ i śmietaną na wywarze jarzynowym, naleśniki /mąka pszenna, mleko, jajko/ z białym serem lub jabłkiem /dieta bez mleczna/, z cukrem pudrem, surówka z marchwi, kompot

PODWIECZOREK: bułka grahamka z masłem, szynka drobiowa, pomidor, winogrono, kakao z mlekiem, herbata z cytryną

 

CZWARTEK 16.06.2020

ŚNIADANIE: płatki kukurydziane miodowe z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, kiełbasa krakowska, rzodkiewka, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: gruszka

OBIAD: zupa zacierkowa z ziemniakami /mąka pszenna/ na wywarze jarzynowym, pieczeń rzymska /mąka pszenna, śmietana/ w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, surówka z ogórka kiszonego, kompot owocowy

PODWIECZOREK: budyń śmietankowy /mleko/, wafle ryżowe, herbata z cytryną

PIĄTEK 17.06.2020

ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, jajecznica na maśle, pomidor, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: ogórek zielony, pomidor koktajlowy

OBIAD: zupa koperkowa z makaronem /mąka pszenna/ i śmietaną na wywarze jarzynowym, filet z Miruny  panierowany /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki z masłem, surówka z kapusty kiszonej, kompot

PODWIECZOREK: rogaliki drożdżowe /mąka pszenna, jajko, mleko/ z białym serem lub jabłkiem /dieta bez mleczna/ i z cukrem pudrem, kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, jabłko, herbata z cytryną

Na życzenie między posiłkami i do posiłków podawana jest woda źródlana niegazowana